Dr. habil. Emri Zsuzsanna

tanszékvezető főiskolai tanár

Kapcsolat

Eszterházy Károly Egyetem

Biológiai Intézet

Eger, Leányka út 6-8

3300

E-mail.: emri.zsuzsanna@uni-eszterhazy.hu,

emri.zsuzsa@gmail.com

 

 

Összehasonlító élettan I. előadás

BSc, osztatlan tanárképzés, 50-es modul

Előadások:

Kiválasztás Letölthető dokumentum

Légzés Letölthető dokumentum

Keringés 2 alkalom Letölthető dokumentum

Táplálkozás 2 alkalom Letölthető dokumentum

Energiaforgalom Letölthető dokumentum

Vegetatív idegrendszer 2 alkalom Letölthető dokumentum

 

zh eredmények:

Letölthető dokumentum

 

Hallgatói lőadások:

max 15 perc (extra 10% az esszéhez)

  1. A glutén és a glutén okozta egészségügyi problémák: gluten által kiváltott autoimmunválasz, vékonybél patológiás elváltozása, gluténmentes diéta lényege
  2. Vegetáriánus, vegán és "normál" táplálkozás összehasonlítása: gazdaságosság, ökológiai lábnyomunk és a fenntarthatóság szempontjából.
  3. Leggyakoribb bélbaktériumaink és funkciójuk.
  4. Túlsúlyos sportolók diétájának szempontjai: energiabevitel mértéke, ideális tápanyagösszetétel, étkezések gyakorisága.
  5. Éhezés okai és következményei: Mely betegségek kísérője lehet, milyen szerveket érint? Minőségi és mennyiségi éhezés közötti különbségek.

 

 

Írásbeli vizsga

Teszt (max 40 percig írhatják, részkérdésekkel együtt összesen 50 választ kell bejelölni)

70% alatt elégtelen,

80% felett: nem kell ismételni, következő vizsgán lehet csak esszét írni.

Esszé: 5 témakörből húznak egyet és a felsorolt résztémák közül egyet kell kiválasztani.

 

Eredmények:

Élettan1ea esszé kérdések

 

Légzés

1. Ismertesse a légzés mechanizmusát! Mi alakítja ki a levegő mozgását a légutakban, hol történik a gázcsere, mi befolyásolja a gázcsere hatékonyságát és intenzitását? Hogyan hat a levegő CO2 illetve O2 összetétele a légzésre?

2. Hasonlítsa össze a légzés, és a szívműködés szabályozását! Melyek a központilag illetve
helyileg szabályozott folyamatok?

3. Hogyan történik a tüdőben a gázcsere? Milyen folyamatok határozzák meg az O2 és a CO2 koncentrációját a tüdőkapillárisokban? Hogyan történik az O2 és a CO2 szállítása a vérben? Milyen folyamatok teszik hatékonyabbá az izmok oxigénellátását (Bohr effektus, mioglobin szerepe)?

 

Keringés

1. Hogyan módosul a vérkeringés és a légzés izommunka esetén? Hogyan befolyásolja a véreloszlást a külső hőmérséklet?
2. Ismertesse a nyirokkeringést (erek felépítése, nyomás viszonyok, nyirok útja)! Mikor alakul ki ödéma?
3. Hogyan történik a szívműködés és a keringés szabályozása? Melyek a vérnyomás szabályozás legfontosabb hormonjai, ingerületátvivő anyagai? Mi a feladata a hipotalmusznak illetve a szinusz csomónak a keringés szabályozásában?

 

Kiválasztás

1. Hogyan vesz részt a vese az ozmotikus nyomás szabályozásában? Ismertesse a szomjúság érzés kialakulását! Milyen hatások alakítják ki, milyen hormonok termelődése indul meg?

2. Milyen transzportfolyamatok zajlanak a proximális és distális vesetubulusokban, Henle kacsban? Ismertesse az ellenáram elvét!

3. A vese mely sajátosságai segítik elő a vizelet koncentrálását? Milyen hormonok termelődnek a vesében és mi a szerepük?

 

Táplálkozás

1. Ismertesse a tápcsatorna beidegzését! Hogyan épül fel és mi a feladata az enterikus idegrendszernek? Milyen hatásokon keresztül érvényesül a központi beidegzés? Hogyan szabályozzuk a táplálék felvételét?

2. Hogyan történik a zsírok bontása és felszívódása a tápcsatornában? Mi a szerepe a különböző lipáz enzimeknek és az epesavnak? Milyen formában szállítja a vér a felszívódott lipideket, hová kerülnek a lipidek a vérből?

3. Ismertesse a különböző fehérjebontó enzimeket, termelődési helyüket, feladatukat a fehérje emésztésben. Hol termelődnek, és hol és hogyan aktiválódnak a különböző fehérjebontó enzimek?

 

Energiaforgalom

1. Mi történik a cukorral a tápcsatornában, vérben, májban illetve a vesében amikor valaki 1 kg cukrot (szacharóz) elfogyaszt? Milyen hormonok termelődnek ilyenkor ha nyugalomban vagyunk illetve, ha izgulunk vagy testmozgást végzünk? Hogyan alakul ezen hormonok következtében a vércukorszint?
2. Hogyan alakul a vérkeringés és szénhidrátlebontás étkezés után ha a szervezet nyugalomban van illetve ha stressz éri? Miből nyerik különböző szerveink (agy, izom, bőr, tápcsatorna) a működésükhöz szükséges energiát közvetlenül evés után, két étkezés között és éhezéskor?

3. Hogyan történik a különböző tápanyagok raktározása, mely raktárak látnak el csak egy-egy szervet és melyek látják el a teljes szervezetet? Mely hormonok vesznek részt a raktározott tápanyagok mobilizálásában és hogyan?

 

Vércukorszintszabályozás

1. Melyek a vércukorszint emelő hormonok? Hol termelődnek mi a szerepük a szervezet anyagcserefolyamatainak szabályozásában? Hol termelődnek?

2. Melyek az inzulin hatásai?  Melyek az inzulinhoz kapcsolódó sejten belüli folyamatok? Mi az inzulinszekréció mechanizmusa? Melyek az inzulinszekrécióra ható tényezők?

Teszt kérdések:

teszt megoldásokkal: Letölthető dokumentum

 

Szóbeli, bizottság előtti vizsga tételei:

Akik 6. alkalommal jönnek, vagy diszlexia, diszgráfia miatt az írásbeli vizsga alól fel vannak mentve:

 

szobeli-bizottsagi-vizsga