Dr. habil. Emri Zsuzsanna

tanszékvezető főiskolai tanár

Kapcsolat

Eszterházy Károly Egyetem

Biológiai Intézet

Eger, Leányka út 6-8

3300

E-mail.: emri.zsuzsanna@uni-eszterhazy.hu,

emri.zsuzsa@gmail.com

 

 

Összehasonlító élettan I. előadás

BSc, osztatlan tanárképzés, 50-es modul

Előadások:

Kiválasztás Letölthető dokumentum

Légzés Letölthető dokumentum

Keringés Letölthető dokumentum

Táplálkozás Letölthető dokumentum

Vegetatív idegrendszer Letölthető dokumentum

 

Írásbeli vizsga

Teszt (max 40 percig írhatják, részkérdésekkel együtt összesen 50 választ kell bejelölni)

 

Élettan1ea esszé kérdések

A vizsgán témát húznak, és azon belül 1 kérdést kell kidolgozni.

 

Légzés
1. Ismertesse a légzés mechanizmusát! Mi alakítja ki a levegő mozgását a légutakban, hol történik a gázcsere, mi befolyásolja a gázcsere hatékonyságát és intenzitását? Milyen táplálkozási tényezők befolyásolják a légzés hatékonyságát? Hogyan hat a levegő CO2 illetve O2 összetétele a légzésre? Miért veszélyes a CO?
2. Hasonlítsa össze a légzés, és a szívműködés szabályozását! Melyek a központilag illetve helyileg szabályozott folyamatok? Mi történik a központi szabályozás sérülésekor? Mennyiben szabályozható a folyamat akaratlagosan? Hogyan alkalmazkodik a légzés illetve a keringés az intenzívebb igénybevételhez?
3. Hogyan történik a tüdőben a gázcsere? Milyen folyamatok határozzák meg az O2 és a CO2 koncentrációját a tüdőkapillárisokban? Hogyan történik az O2 és a CO2 szállítása a vérben? Milyen folyamatok teszik hatékonyabbá az izmok oxigénellátását (Bohr effektus, mioglobin szerepe)? Mi a szerepe a tejsavnak az izommunka alatti fokozott O2 felvételben?

Keringés
1. Hogyan segítik egymást és a terheléshez történő alkalmazkodást a légző- és a keringési szervrendszerben kialakuló változások ? Milyen módon hat a terheléshez történő alkalmazkodásra a a nagyon magas vagy alacsony külső hőmérséklet?
2. Ismertesse a nyirokkeringést (erek felépítése, nyomás viszonyok, nyirok útja)! Mi az ödéma? Milyen következményei vannak az éhezésnek, a magas vérnyomásnak vagy a gyulladásoknak a szöveti különböző folyadékterek közötti folyadékáramlásokra?
3. Hogyan történik a szívműködés és a keringés szabályozása? Melyek a vérnyomás szabályozás legfontosabb hormonjai, ingerületátvivő anyagai? Mi a feladata a hipotalamusznak illetve a szinusz csomónak a keringés szabályozásában?

Kiválasztás
1. Hogyan vesz részt a vese az ozmotikus nyomás szabályozásában? Ismertesse a szomjúság érzés kialakulását! Milyen hatások alakítják ki, milyen hormonok termelődése indul meg?
2. Milyen transzportfolyamatok zajlanak a proximális és disztális vesetubulusokban, Henle kacsban? Ismertesse az ellenáram elvét!
3. A vese mely sajátosságai segítik elő a vizelet koncentrálását? Milyen hormonok termelődnek a vesében és mi a szerepük?

Táplálkozás
1. Ismertesse a tápcsatorna beidegzését! Hogyan épül fel és mi a feladata az enterikus idegrendszernek? Milyen hatásokon keresztül érvényesül a központi beidegzés? Hogyan szabályozzuk a táplálék felvételét?
2. Hogyan történik a zsírok bontása és felszívódása a tápcsatornában? Mi a szerepe a különböző lipáz enzimeknek és az epesavnak? Milyen formában szállítja a vér a felszívódott lipideket, hová kerülnek a lipidek a vérből? Mely hormonok hatnak a zsírok raktározására, illetve mobilizálásra? Milyen zsírraktárakkal kapcsolatos táplálékfelvételt szabályozó szignálok vannak,
3. Ismertesse a fehérjebontó enzimeket, termelődési helyüket, feladatukat a fehérje emésztésben! Melyek a zymogén formában termelődő fehérjebontó enzimek? Hogyan történik a különböző fehérjebontó enzimek aktiválódása? Hogy történik az aminosavak felszívódása? Mikor és honnan történik aminosav mozgósítás és mi történik a keringésbe bekerülő aminosavakkal?

Energiaforgalom
1. Mi történik a cukorral a tápcsatornában, vérben, májban illetve a vesében amikor valaki 1 kg cukrot (szacharóz) elfogyaszt? Milyen hormonok termelődnek ilyenkor ha nyugalomban vagyunk illetve, ha izgulunk vagy testmozgást végzünk? Hogyan alakul ezen hormonok következtében a vércukorszint?
2. Hogyan alakul a vérkeringés és szénhidrátlebontás étkezés után ha a szervezet nyugalomban van illetve ha stressz éri? Miből nyerik különböző szerveink (agy, izom, bőr, tápcsatorna) a működésükhöz szükséges energiát közvetlenül evés után, két étkezés között és éhezéskor?
3. Hogyan történik a különböző tápanyagok raktározása, mely raktárak látnak el csak egy-egy szervet és melyek látják el a teljes szervezetet? Mely hormonok vesznek részt a raktározott tápanyagok mobilizálásában és hogyan?

Vércukorszint szabályozása
1. Melyek a vércukorszint emelő hormonok? Hol termelődnek mi a szerepük a szervezet anyagcsere folyamatainak szabályozásában? Milyen különbség van köztük a célszervek és célfolyamatok tekintetében?
2. Melyek az inzulin hatásai?  Melyek az inzulinhoz kapcsolódó sejten belüli folyamatok? Mi az inzulinszekréció mechanizmusa? Melyek az inzulinszekrécióra ható tényezők? Mi történik a zsírszövetben, izomszövetben illetve az agyban inzulin hatására?
3. Hogyan vesznek részt az egyes vércukorszint szabályozó hormonok a stresszreakcióban? Mennyiben felelősek a stressz egészségkárosító hatásáért?

 

 

Szóbeli, bizottság előtti vizsga tételei:

Akik 6. alkalommal jönnek, vagy diszlexia, diszgráfia miatt az írásbeli vizsga alól fel vannak mentve:

 

szobeli-bizottsagi-vizsga